Mediolan: Polskie studentki wygrały prestiżowy konkurs Multi Comfort Student Contest!

8-9 czerwca 2019 polska drużyna młodych architektów zdobyła w Mediolanie pierwszą nagrodę w tegorocznej edycji konkursu SAINT-GOBAIN. To niezwykle prestiżowe osiągnięcie: projekt Anny Toborek i Joanny Machery pokonał 60 zespołów z całego świata!

Prosto z Mediolanu, o szczegółach konkursu i wielkim sukcesie całego polskiego zespołu opowie nam laureatka nagrody, Anna Toborek:

„Jesteśmy studentkami Wydziału Architektury Politechniki Śląskiej w Gliwicach, a promotorem naszego projektu jest mgr inż. – arch. Andrzej Duda.

Konkurs Multi Comfort Student Contest to prestiżowe wydarzenie o międzynarodowej randze, odbywające się dwuetapowo. Pierwszy etap polegał na wyłonieniu najlepszych drużyn z poszczególnych krajów na świecie, które następnie przyjechały do Mediolanu, aby zaprezentować swoje projekty przed członkami jury oraz innymi uczestnikami. W tegorocznej edycji, finał konkursu miał formę seminarium realizowanego w ramach triennale sztuki w Mediolanie. Konkurs miał na celu wyłonienie najlepszych projektów architektonicznych przygotowanych przez studentów z różnych części świata. „Multi Comfort Student Contest” organizowany przez Saint-Gobain skierowany jest do studentów architektury. Konkurs pierwszy raz odbył się w 2004 roku w Serbii, a już rok później rozszerzył swoje zasięgi na skalę międzynarodową. W tegorocznej edycji do konkursu zarejestrowanych zostało 2200 studentów, a w finale zaprezentowało się 60 zespołów z 35 krajów na świecie. Polscy studenci biorą udział w konkursie od 2012 roku, lecz po raz pierwszy Polska zdobyła główną nagrodę. Nagrodę główną w tym roku wręczał przewodniczący jury, jednocześnie komisarz triennale arch. Stefano Boeri- słynny architekt, autor m.in. zielonych wieżowców Bosco Verticale w Mediolanie. Poziom tegorocznych prac był bardzo wysoki, a konkurencja bardzo trudna. Główną nagrodą była nagroda pieniężna – 1500 euro oraz płatny staż w znanej pracowni w Mediolanie. Drugie miejsce zdobyła drużyna z Wybrzeża Kości Słoniowej, trzecie miejsce drużyna z Białorusi. Przyznano też dwie nagrody specjalne dla drużyn z Korei Południowej i Rosji.

Otrzymanie tak wspaniałej nagrody jest dla nas ogromnym sukcesem i bardzo ważnym czynnikiem dla dalszej kariery zawodowej. Staż pozwoli na zdobycie cennego doświadczenia zawodowego oraz otworzy drzwi do dalszej kariery.

Tematem tegorocznej edycji konkursu było ożywienie i przywrócenie integracji z miastem Mediolan okolic stacji metra Crescenzago zgodnie z wizją #milano2030. Zadanie polegało na stworzeniu wizji projektu dla trzech, istniejących działek, w tym:

  • Dla działki A – stworzenie nowej zabudowy mieszkaniowej o funkcji mieszanej (mieszkania, biura, usługi)
  • Dla działki B – stworzenie strategii renowacji trzech istniejących budynków wielorodzinnych, z akcentem na wzrost komfortu i dobrego samopoczucia mieszkańców.
  • Dla działki C – połączenie działki A i działki B, usługi integrujące i przestrzenie publiczne, z uwzględnieniem okolic dzielnicy.

W naszym projekcie główną ideą było stworzenie przestrzeni colivingowej na działce A, dostosowanej do różnorodnych grup mieszkańców (ludzi młodych, studentów, rodzin z dziećmi, małżeństw, ludzi starszych, czy niepełnosprawnych). Przestrzeń budynku została zorganizowana w taki sposób, aby każdy z mieszkańców oprócz przestrzeni prywatnej, zyskał dostęp do różnorodnych przestrzeni wspólnych. Wszystkie funkcje w obiekcie zostały czytelnie ukształtowane: parking w części podziemnej, usługi w przyziemiu, strefa biurowa na pierwszym piętrze oraz przestrzenie mieszkalne na piętrach od 2-4. Istotnym aspektem było również stworzenie obiektu innowacyjnego, zgodnego z czynnikami zrównoważonego budownictwa i energooszczędności oraz uwzględniającego standardy Multi Comfort.

W celu minimalizacji zanieczyszczenia powietrza, w projekcie wprowadzono nowoczesną technologię w postaci systemu Smog Free Towers – czyli tzw. „zielonych płuc” w postaci innowacyjnych wież oczyszczających powietrze z zanieczyszczeń, dzięki którym mieszkańcy będą mogli cieszyć się komfortem dobrej jakości powietrza. Dodatkowo na dachu budynku umieszczono olbrzymią przestrzeń w postaci zielonego dziedzińca, który umożliwi mieszkańcom spędzanie czasu na świeżym powietrzu. Jest to bardzo istotny czynnik w ciepłym klimacie Włoch, gdzie mieszkańcy lubią spędzać ciepłe, letnie wieczory na powietrzu i integrować się ze sobą. Ważnym czynnikiem projektowym było wprowadzenie jak największej ilości zieleni, która przenika się z architekturą. Działka B poddana została rewitalizacji, w celu wzrostu komfortu i dobrego samopoczucia mieszkańców. Wprowadzono także konstrukcję z nowymi balkonami, zielenią oraz systemem zacieniania. Na działce C zlokalizowano tereny rekreacyjne, zielone, przyjazne aktywnościom na świeżym powietrzu oraz podziemną przestrzeń handlową.

Projekt-Co.Living-zagospodarowanie-terenu

Bardzo duża ilość nowych nasadzeń zieleni oraz najnowocześniejsze technologie oczyszczające powietrze pozwoliły na stworzenie innowacyjnego, unikatowego miejsca, przyjaznego dla ludzi i ich zdrowia.”

Serdecznie gratulujemy całemu polskiemu zespołowi z Wydziału Architektury Politechniki Śląskiej w Gliwicach i życzymy kolejnych tak ważnych sukcesów.

Z Anną Toborek rozmawiała Agnieszka B. Gorzkowska

Zdjęcia z archiwum Anny Toborek.




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *